Læserbrev til Fyens Stiftstidende
I et læserbrev den 27. april skriver Kurt Christensen om bivirkninger ved kopimedicin. Det er altid sundt med offentlig debat og stærke holdninger, men indlægget kalder på en række supplerende informationer. De kan forhåbentlig også være med til at berolige læserne, der fortsat trygt kan gå på apoteket efter deres kendte produkter.
For det første bruges der ikke alle mulige mærkelige tilsætningsstoffer i generiske produkter (populært kaldet kopimedicin). Alle lægemidler indeholder hjælpestoffer, der er nødvendige for at sikre komposition, stabilitet og levering af de aktive ingredienser. Det gælder både den dyre, patentbeskyttede medicin og de langt billigere generiske produkter.
Der vil desværre altid være patienter, der kan reagere på disse hjælpestoffer, men det er altså ikke et større problem ved at bruge generisk medicin end den originale. De er naturligvis alle gennemtestede og godkendt af myndighederne, ligesom vi heldigvis har et meget effektivt system til at opfange og registrere bivirkninger.
Kurt Christensens læserbrev synes at bygge på den opfattelse, at industrien propper medicinen med unødvendige hjælpestoffer – og oven i købet tjener en masse penge herved. Nu skal man jo passe på med sit sprog, men det er altså noget vrøvl. Der er naturligvis ikke et eneste unødvendigt hjælpestof i et lægemiddel, hverken i de generiske eller i de originale! Det tjener jo intet som helst formål.
Så Kurt Christensen (og alle andre læsere af Fyens Stiftstidende) kan roligt blive ved med at følge lægens og/eller apotekets rådgivning om at bruge det billigste produkt. Det er præcis ligeså godt som det dyre – ellers var det slet ikke blevet godkendt til at være på markedet. Samtidig sparer både Kurt Christensen og samfundet penge herved, formentlig op med 6 milliarder kr. om året.
Peter Jørgensen
Direktør for Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler