Forskere har gennem flere år forsket i forholdet mellem generiske lægemidler og patienters compliance, dvs. om brugen af generiske lægemidler påvirker patienters måde at tage deres medicin på. For eksempel om brugen af generika får patienter til at tage deres medicin på en forkert måde eller i en forkert dosis.
Forskere fra Harvard University og den hollandske specialist i medicinforbrug, Boris L.G. van Wijk, når frem til en klar og tydelig konklusion: Brugen af generiske lægemidler påvirker ikke patienternes medicinindtag.
Wijk har blandt andet undersøgt, om generisk substitution af blodtryksmedicin førte til lavere compliance og dermed flere hospitalsindlæggelser eller afbrudte behandlinger (1). Han så på compliance før og efter substitution med generika, og der var ingen forskel mellem de to. Ligesom der heller ikke var flere tilfælde af indlæggelser eller afbrudte behandlinger.
Det samme resultat nåede et hold forskere fra Harvard i 2006 frem til, da de undersøgte, om der var forskel i compliance mellem patienter, der startede en kronisk behandling med generika, og patienter, der startede en kronisk behandling med originalmedicin (2).
Forskningsresultater viser samtidig, at det ikke giver lavere compliance, at patienterne ved, at de tager en billigere medicin. Ligesom der heller ikke var nogen patienter, der skiftede behandling, fordi de var utrygge ved behandlingen.
Dermed viser undersøgelserne, at generika heller ikke indirekte udgør en belastning for sundhedsvæsnet (3)(4). Da brugen af generika ikke resulterer i, at flere patienter tager deres medicin på en forkert måde eller i en forkert dosis, fører brugen af generika ikke til flere indlæggelser, flere skadestuebesøg, øget behov for sundhedstilbud eller lignende problematikker, der ville kunne øge presset på sundhedsvæsenet.
Kilder: